Arena Civică vine cu propria contribuție la contracararea propagandei

„Post – adevăr, Post – West, Post – Ordine?” – aceasta a fost întrebarea-cheie discutată la unul dintre cele mai importante foruri în domeniul securității mondiale, Conferința de Securitate de la München, desfășurată în perioada 17-19 februarie 2017 în capitala bavareză. Președintele conferinței, Wolfgang Ischinger, a menționat în raportul său că, la nivel mondial, situația este mai fragilă ca oricând de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. Este posibil, se spune în studiu, ca lumea să se afle în faza dinaintea erei post-occidentale, adică la finalul ordinii mondiale liberale, dominată de Occident. Unul dintre motivele acestei fragilități este și noua ordine a fluxului informațional, în care mediile și-au pierdut, sau își pierd într-un ritm accelerat credibilitatea.
”Marele pericol este că încrederea oamenilor în mass-media se erodează în continuare”, scrie în raport Ischinger. Se formează un cerc vicios, pentru că guvernele democratice nu pot institui ”Oficii ale Adevărului” care să interzică știrile false, fără a-și pierde liberalitatea”.
O situație îngrijorătoare este atestată și în Republica Moldova. Spațiul informațional este tot mai mult afectat de falsuri mediatice care sunt distribuite atât de presa din străinătate, accesibilă în țara noastră, cât și de cea autohtonă. Acest fapt este confirmat de numeroasele rapoarte ale Centrului pentru Jurnalism Independent și Asociației Presei Independente, realizate în cadrul proiectului ”Stop Fals!” sau a unor proiecte implementate la nivel regional.
Falsurile și materialele manipulative distribuite de mediile autohtone afiliate politic sunt preponderent axate pe subiecte ce țin de confruntările între grupurile politice, iar unele medii externe, implicate în campanii de propaganda, își focuseaza atenția pe aspecte ce țin de confruntările și interesele geopolitice.
Sporirea riscurilor pentru securitatea informațională a cetățenilor, dar și a statului în general, este condiționată de trecerea propagandei, dezinformării și manipulării pe ”linie industrială”. Acestea inventează un model deformat al lumii, care este inadecvat realității. Percepția eronată a lumii creează condiții pentru adoptarea unor decizii greșite la nivel de cetățeni, care la rândul lor fac diverse presiuni asupra factorilor de decizie la nivel de stat, ceea ce în ultimă instanță poate provoca instabilitate în societate.

Propaganda si contrapropaganda ghid foto
Drept răspuns la răspândirea propagandei, falsurilor și dezinformării, au fost întreprinse diverse măsuri (preponderent de societatea civilă) care au menirea să diminueze efectele produse sau chiar să le preîntâmpine (prin instruirea mediatică).

Propaganda Si Contrapropaganda Ghid Teoretico-practic de Orientare, Editia 1 by Ludmila Barba on Scribd

Acest Ghid teoretico-practic de orientare este perceput de autori drept o piesă, care să întregească puzzle-ul foarte complex și sofisticat al contracarării propagandei și falsurilor media. Experți din trei țări, Moldova, România și Ucraina, au împărtășit din cunoștințele și practicile acumulate într-un proces ce este în continuă schimbare. Din articolele semnate de Gheorghii Pocepțov, doctor în filologie, specialist în domeniul războaielor informaționale și al tehnologiilor de comunicare, veți afla despre evoluțiile propagandei și transformările prin care trece acest fenomen într-un secol al tehnologiilor informaționale. Doctorul în drept Igor Munteanu, face o analiză a influențelor ruse în spațiul informațional al Republicii Moldova, atât sub aspect de eventuali ”agenți de influență”, cât și a narativelor diseminate. Rosian Vasiloi, expert în probleme de securitate, face o trecere în revistă a măsurilor de contracarare a propagandei, adoptate în statele membre UE și NATO, dar și a tentativelor efectuate în acest sens în țara noastră. Ludmila Barba, jurnalist cu o bogată experiență de activitate și studii post-universitare în domeniul relațiilor internaționale, narează despre procesul de comunicare și componentele acestuia, care sunt supuse diverselor metamorfoze, pentru a obține efectele scontate, specifice propagandei, manipulării și dezinformării.
Publicația ”Propaganda și contrapropaganda” are și un subtitlu: Ghid teoretico-practic de orientare. Asta pentru că autorii și-au propus să ofere nu doar cunoștințe, ci și posibilitatea de a obține abilități practice în domeniu. Petru Macovei, expert naţional în domeniul mass-media, unul dintre autorii proiectului ”Stop Fals!”, oferă exemple concrete de deconspirare a numeroaselor falsuri mediatice mediatizate în spațiul informațional al țării noastre. Mihai-Lucian Bârsan și Nicolae Țibrigan, experți media din România și participanți activi ai proiectului CheckMedia.ro, demarat de Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), vin cu informații și expertiză în varii tehnici de fact-cheking (depistare a falsurilor media) și motoare de căutare și identificare, în mod special în ceea ce ține de imagini și video.
În anexa acestei ediții cititorii pot găsi informații adiționale precum: Rezoluţia Parlamentului European din 23 noiembrie 2016 privind comunicarea strategică a UE pentru contracararea propagandei părţilor terţe împotriva sa, mituri despre UE și Acordul de Asociere UE – Republica Moldova, Parteneriatul Estic.
Asociația Obștească Arena Civică aduce mulțumiri tuturor persoanelor care și-au adus contribuția la apariția acestei ediții și, în mod special, Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, care a sprijinit editarea cărții în cadrul proiectului de educaţie mediatică.