Ce-a făcut fiecare al zecelea migrant în ultimele trei luni pentru a ajuta R. Moldova? „Îmi pasă și mi-e dor”

Fiecare al zecelea migrant din 23 de localităț din R. Moldova a donat, timp de trei luni, bani pentru implementarea unor proiecte în localitățile lor de baștină.

diaspora dezvoltarea localitatilor

Victor Gâscă, originar din satul Chișcăreni, raionul Sângerei, acum aflat în SUA, spune că a decis să se implice, fiindcă își vede viitorul oricum acasă.

„Chiar dacă în SUA am reușit să obțin unele rezultate ce-mi păreau de neatins, în viitor oricum mă văd în Moldova. Am donat pentru că îmi pasă și mi-e dor. Oriunde m-aș afla în lume, toate drumurile duc acasă și locul copilăriei mele va rămâne cel mai drag, de aceea vreau să-l văd înfloritor”, spune Victor Gîscă, care a donat 500 de dolari pentru amenajarea parcului din localitatea sa de baștină.
În total, peste 4 000 de migranți, dar şi localnici au contribuit financiar la dezvoltarea locală într-un mod sigur şi transparent, prin intermediul unei platforme online de colectare de fonduri destinată proiectelor comunitare, deschisă în cadrul campaniei de colectare de fonduri „Cu drag pentru acasă”, desfășurată de proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală”, implementat de PNUD cu susţinerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Sumele transferate variază între 24 de lei, costul unui SMS şi apel telefonic, până la 1 000 de dolari.
Pentru a suplini contribuțiile migranţilor şi ale comunităţilor, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare oferă pentru fiecare dintre cele 23 de localităţi granturi a câte 20 mii de dolari.
„Rezultatele acestei campanii sunt impresionante. Mobilizarea extraordinară a diasporei ne-a confirmat o dată în plus că există un potențial care poate și trebuie valorificat. Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare își propune și în continuare să contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru valorificarea potențialului migrației, să susțină crearea serviciilor și produselor destinate migranților și familiilor lor și să implice diaspora în dezvoltarea țării”, a afirmat Radu Danii, coordonator de program la Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova.
Banii colectaţi şi cei donaţi vor fi valorificaţi în perioada imediat următoare de autorităţile publice locale şi Asociaţiile de băştinaşi din cele cinci oraşe şi 18 sate partenere. Suma totală a celor 23 de proiecte care urmează a fi implementate este estimată la 775 de mii de dolari, dintre care peste 100 de mii de dolari au fost colectate de la migranți, 460 de mii – oferite de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și alte 215 mii – alocate din bugetele locale.
Toate cele 23 proiecte au fost identificate prin intermediul unor sondaje online la care au participat localnicii și migranții.

Sursa: ziarulnational.md