Consiliul de Presă: Publicarea datelor despre persoanele cu HIV cauzează stigmatizarea

25522

Consiliul de Presă s-a autosesizat în cazul difuzării de către un post de televiziune a informaţiilor despre un copil aflat în Gimnaziul-internat nr. 3 din municipiul Chişinău, mama căruia ar fi infectată cu virusul HIV, şi a constatat că mediatizarea acestor detalii contravine deontologiei profesionale jurnalistice şi obligaţiei etice de a proteja identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, transmite IPN.

Într-un reportaj despre copiii abandonaţi care locuiesc în instituţiile de tip rezidenţial, difuzat de postul de televiziune Pro TV Chişinău în ajunul Crăciunului, jurnalista a oferit detalii despre mama unuia dintre minorii de la Gimaziul-internat nr. 3 din capitală, despre care a spus că este „infectată cu virusul HIV”. Membrii Consiliului de Presă au remarcat că difuzarea acestor informaţii poate duce la stigmatizarea şi discriminarea copilului de către alţi copii sau maturi. De asemenea, Consiliul de Presă a constatat că postul de televiziune nu a luat suficiente măsuri de protecţie a identităţii copiilor plasaţi într-o instituţie rezidenţială în contextul unei situaţii cu conotaţie negativă, încălcând astfel prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Ludmila Andronic, preşedintele Consiliului de Presă, a apreciat faptul că jurnaliştii încearcă să sensibilizeze opinia publică vizavi de problema copiilor rămaşi fără îngrijire părintească, însă informaţiile de acest fel trebuie să corespundă interesului superior al copilului. Astfel, mediatizarea datelor despre infecţia de care ar fi afectată mama copilului nu este relevantă editorial şi poate expune copilul stigmatizării ulterioare, încălcându-i dreptul la demnitate.

În decizia adoptată, membrii Consiliului de Presă au solicitat Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, în subordinea căreia se află Gimnaziul-internat nr. 3, să iniţieze o anchetă de serviciu privind modul în care a acţionat directorul instituţiei în acest caz. În opinia Consiliului de Presă, directorul instituţiei nu a întreprins suficiente măsuri pentru a asigura respectarea drepturilor copiilor în timpul filmărilor.

Sursa: ipn.md