DELEGAȚI DIN 28 DE ȚĂRI PARTICIPĂ LA COGRESUL DIASPOREI, EDIȚIA A VII-A, LA CHIȘINĂU

congres - imagine

Cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotare participă timp de două zile la lucrările Congresului Diasporei, la Palatul Republicii. Evenimentul, desfășurat o dată la doi ani, oferă platforma necesară pentru discuții multilaterale între Guvern și diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei.

Congresul Diasporei este organizat de Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, în cadrul Zilelor Diasporei și în contextul marcării celor 25 de ani de la redobândirea independenței Republicii Moldova.

La eveniment participă Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și Secretarul General al Guvernului, Tudor Copaci, miniștri, reprezentanți ai autorităților publice centrale și ai organizațiilor internaționale și, pentru prima dată de când se organizează Congresul Diasporei în Republica Moldova – reprezentanți ai autorităților publice locale.

În prima zi a Congresului vor avea loc trei ateliere de lucru, al căror scop este de a crea un dialog constructiv între reprezentanții diasporei și Guvernul Republicii Moldova, în vederea identificării problemelor cu care se confruntă diaspora și necesitatea implicării autorităților centrale și locale ale Republicii Moldova în soluționarea lor. Pentru a doua zi a Congresului sunt planificate alte patru ateliere. În aceeași zi va fi organizată Sesiunea plenară, în urma căreia va fi adoptată Rezoluția Congresului.
Pe parcursul a două zile, vor fi abordate diverse subiecte precum rolul asociațiilor din diasporă și a asociațiilor de băștinași pentru dezvoltarea comunităților locale, precum și provocările pe care le întâmpină reprezentanții diasporei în desfășurarea activităților filantropice; Eficiența accesării unei platforme de crowdfunding pentru acoperirea mijloacelor financiare pentru consolidarea diasporei și implicarea activă în proiecte comune menite să dezvolte Republica Moldova; Votul în diasporă; Efectele migrației.
În acest an, vor fi puși în valoare reprezentanții diasporei, câștigători ai programelor de granturi „Diaspora Engagement Hub”, la atelierul „Diaspora în acțiune” din 20 august 2016. Acesta va avea formatul de Open Space, unde invităm jurnaliștii interesați să interacționeze direct cu beneficiarii granturilor, dar și cu reprezentanții activi din diasporă.

Membrii diasporei care nu vor reuși să fie prezenți la ediția a VII-a a Congresului, vor putea urmări integral evenimentul, timp de două zile, online pe www.privesc.eu

Zilele Diasporei sunt organizate cu susținerea partenerilor BRD – Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), GIZ, NEXUS Moldova, PNUD Moldova.

Sursa: brd.gov.md