„Dosarul Presei”. Top 5 știri false în presa de la Chișinău în 2016-2017

Un grup de experți din cadrul Centrului de Cercetare a Statelor Eurasiatice aflate în tranziție cu sediul la Varșovia a realizat o analiză a știrilor false în mass-media de la Chișinău. Grupul se focusează pe studii post-sovietice și est-europene.

În luna martie au publicat o analiză cu privire la știrile apărute în presa din Republica Moldova în perioada 2016-2017, care au dezinformat.
Grupul de experți a realizat un TOP 10 a știrilor false. Astăzi vom vorbi despre cinci din ele, care au dezinformat populația.

1. Prima știre falsă a apărut în ziarul de limba rusă „Izvestia”. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a oferit o declarație controversată jurnaliștilor de la acest ziar. Citez: „Acordul de Asociere cu UE a deteriorat relațiile comerciale între Moldova și Rusia”.

De fapt, fluctuațiile comerciale bilaterale au început înainte de semnarea Acordului de Asociere și au fost cauzate în principal de embargoul rus asupra fructelor și a vinului din Republica Moldova.

2. O altă știre falsă a fost despre declarația făcută de analistul politic Bogdan Țîrdea (publicată pe NTV Moldova) la adresa Maiei Sandu. Potrivit analistului, Maia Sandu este o marionetă (păpușă) a vestului /franco-masonă.

Cu toate acestea, rapoartele Comisiei Electorale din Moldova confirmă că Maia Sandu a fost finanțată doar din contribuțiile individuale.

3. Știrea falsă despre faptul că „Maia Sandu va aduce 30.000 de refugiați în Moldova” a devenit virală și a fost intens mediatizată pe mai multe canale de TV.

Ziarul Partidului Socialist, care în acea perioadă aparținea candidatului din partea socialiștilor la președinție – Igor Dodon, a publicat înainte de alegeri această știre. Potrivit materialului, Maia Sandu și Angela Merkel ar fi convenit asupra găzduirii de către Republica Moldova a 30.000 de refugiați sirieni.

Maia Sandu a solicitat o dezmințire, dar ziarul „Socialistul” nu a publicat nimic. Această știre falsă a fost promovată de trei canale de televiziune cu acoperire națională: Publika, Prime TV și Canal 3.

4. O altă știre falsă a fost zvonul creat de ziarul „KP v Moldove” precum că limba rusă ar fi interzisă în farmacii. Jurnaliștii au publicat o poveste despre o femeie, care se presupune că nu ar fi fost deservită într-o farmacie din Moldova, deoarece ea era vorbitoare de limbă rusă.

Ulterior, un reprezentant al acestei farmacii a declarat că femeia, de fapt, refuzaze să achite un produs, pe care l-a deschis la fața locului.

5. Cea de-a cincea știre este despre articolul realizat de site-ul sputnik.md, unde se scrie despre vizita lui raportorului ONU privind drepturile minorităților în Moldova, Rita Izsák-Ndiaye.

Raportorul a declarat că drepturile minorităților trebuie să fie respectate în procesul de desemnare a directorilor de școală. Sputnik.md, însă, a interpretat greșit afirmațiile oficialului.

Restul știrilor false selectate de grupul de expertiză le găsiți, aici: http://east-center.org/top-10-fake-news-moldovan-media-2016-2017/

Sursa: agora.md