Dunja Mijatović: Provocările și incitarea la violență nu sunt libertate de exprimare, ci anarhie

Dunia Mijatovici, OSCE

Dunja Mijatović, Reprezentantul special al OSCE pentru mass media, spune că subiectul propagandei este unul complex și nu poate fi depășit pe termen scurt – acesta necesită implicarea întregii societăți, dar și a autorităților, care trebuie să ofere reglementări clare și să lucreze pentru a oferi publicului alternative printr-un audiovizual național puternic.

Lina Grâu: Ce modalități vedeți pentru a combate propaganda?

Dunja Mijatović: Sunt țări care au suspendat unele posturi de televiziune care au încălcat anumite reguli. Și nu cred că aceste posturi, sau oricare altele, au fost scoase din grilele operatorilor de cablu sau de satelit fără să fi fost motive pentru asta. Bineînțeles că trebuie să fiți precauți și să vedeți dacă acest lucru se face din considerente politice sau într-adevăr aceste posturi incită la ură sau promovează divizarea între oameni sau lucruri de genul acesta. Deci, trebuie să vedem situațiile individual, de la caz la caz.

Dar eu sunt foarte vocală atunci când vine vorba despre interdicții de orice fel, pentru că cred că este o cale proastă de a soluționa aceste lucruri. În același timp, trebuie să fim foarte atenți – dacă este vorba despre provocare sau incitare la violență de orice fel, atunci aici nu mai este vorba despre libertatea de exprimare, ci despre anarhie. Și respectiv, situația trebuie reglementarea după principiul supremației legii.

Lina Grâu: Atunci când vine vorba despre investigarea conținutului acoperit de mass media, credeți că acesta trebuie să fie judecat în baza a ceea ce se publică sau se difuzează?

Dunja Mijatović: Da, bineînțeles, pentru că aceasta este fața și misiunea pe care o vedem sau o auzim prin intermediul unor posturi. Iată de ce avem în majoritatea statelor democratice autorități regulatorii care se ocupă de acest subiect al conținutului, ca să nu mai vorbim despre alte aspecte cum ar fi violența sau incitarea la ură, de care deja se ocupă instanțele și justiția. Deci, nici media nu este de neatins. Aceasta este interfața care comunică cu publicul și trebuie să ne asigurăm că mass media va rămâne neclintită în valorile codului etic și profesional. Și nu mă pronunț aici împotriva jurnalismului provocator, care este un jurnalism curajos și investigativ. Dar există și lucruri pe care trebuie să le protejăm și lucruri care trebuie să fie făcute cu profesionalism.

Lina Grâu: Cum vi se pare situația la capitolul libertatea de expresie în Republica Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului? Asta, mai ales că în Transnistria au fost mai multe cazuri când jurnaliștii au fost arestați?

Dunja Mijatović: Am lucrat mult în Moldova cu Guvernul și cu societatea civilă. Am fost acolo anul trecut și planific să mai merg. Ar fi multe aspecte pe care aș vrea să le abordez. Din păcate, atunci când vine vorba despre conflicte înghețate, precum cele din Transnistria, sau din Abhazia și Osetia din Georgia, sau din oricare altă parte a lumii este greu să ajung acolo în calitate de Reprezentant special al OSCE pentru libertatea presei din cauza limitărilor pe care le are mandatul meu. Eu vorbesc cu societatea civilă, cu jurnaliști, cu Guvernul moldovean, dar limitările mele survin atunci când vine vorba despre așa-numitele autorități din Transnistria. Dar eu îmi fac vocea auzită de fiecare dată când știu că jurnaliștii sunt afectați și ridic această problemă cu fiecare ocazie.

Atunci când vine vorba despre conflicte înghețate, aceasta este o provocare pentru toate organizațiile internaționale, nu doar pentru OSCE. Și în această situație nu prea există recomandări, este foarte complicat să ajungi acolo.

Dar ce pot spune este că Moldova a făcut pași importanți în ideea de a se deschide și de a accepta normele internaționale care țin de libertatea cuvântului, dar totuși mai sunt multe lucruri de făcut, mai ale acum, când există provocări imense care țin de propagandă și alte aspecte importante.

Lina Grâu: Cum poate fi combătută propaganda?

Dunja Mijatović: Lucrul acesta trebuie să-l facă jurnaliștii. Este un lucru foarte important, pentru că împotriva propagandei nu ar trebui să se lupte cu aceleași mijloace pe care le folosește aceasta. Dacă vorbim despre Moldova, atunci e foarte important ca Serviciul public al audiovizualului să fie transformat. Sunt decenii la rând de când audiovizualul public nu este unul eficient și nu s-a făcut suficient pentru a fi schimbată această stare de lucruri. Am abordat în mod constant acest subiect cu Guvernul moldovean. Au fost unele legi adoptate pentru a bloca unele posturi TV, dar acest lucru nu este suficient. Trebuie să se discute cu societatea, trebuie să se ofere o pluralitate de opinii și voci.

Deci, conflictul care există aici e greu de soluționat peste noapte, nu e ceva ce putem soluționa pe termen scurt. Este un angajament care trebuie să angreneze toată societatea pe ansamblu pentru a soluționa această problemă.

Sursa: NEWSLETTER, Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă, din Septembrie 2015