Educație mediatică în comunitățile de romi din Moldova

În perioada iulie- noiembrie 2019, în premieră pentru țara noastră și nu doar, Roma Awareness Foundation a desfățurat un proiect de educație mediatică pentru comunitățile de romi. În calitate de expert a fost invitată jurnalista Ludmila Barbă, care este și președintele Asociației Obștești Arena Civică.
Arena Civică are acumulată o experiență bogată în domeniul Media literacy, implementând proiecte în acest domeniu începând cu 2015.

În cadrul proiectului implementat de Roma Awareness Foundation, au fost realizate emisiuni speciale în limba romani difuzate la Radio Patrin Moldova (www.radiopatrin.md) și Romano FM (care emite în Soroca pe frecvența 103.6 MHz). Proiectul, realizat în cadrul MEDIA-M, finanțat de USAID Moldova și UK aid UK in Moldova – British Embassy Chisinau, și implementat de Internews in Moldova, a cuprins mai multe comunități de romi din nordul, centrul și sudul țării. Obiectivul principal al instruirilor a fost altoirea abilităților de a aborda critic fluxurile informaționale, familiarizarea cu cele mai răspândite tehnici și metode de manipulare și conștientizarea riscurilor, în cazul consumului unor produse informaționale false, manipulatorii și propagandistice.

Ținând cont de specificul comunităților de romi, majoritatea sesiunilor de intruire s-au desfășurat în zonele verzi ale localităților, fiind promovat modul interactiv de comunicare.