For European Lifestyle ediția a III

În perioada 9-11 decembrie 2015 cea de-a treiaechipa de jurnaliști de la studiourile TV regionale au efectuat o vizita de documentare in Estonia în cadrul proiectului ȚFor European Lifestyle, desfășurat de Estonian Center of Eastern Partnership (Estonia) şi Arena Civică (Moldova).

12628353_1944768459081894_561455600620972731_o

Programul vizitei a inclus:

09 Decembrie:
Meeting with the Expert of Economic Development Department, Ministry of Economic Affairs and Communication Mr Kaupo Sempelson and Analyst of the same Department Ms Kristina Ojamäe.
Visit to the a blacksmith’s workshop Puraviku Tuuleveski, Valtu küla.
Visit to the Harju County Entrepreneurship and Development Consultancy, Meeting with Mr Ervin Truu, Business Consultant (tbc)

10 Decembrie:

Встреча c г-жой Катерина Данилова,руководитель программы,Союз некоммерческих организаций и фондов Эстонии: Как привлечь местныесообщества и местные инициативы в работе местных самоуправлений. Практический опыт Эстонии.
General overview of the Estonia’s e-Solutions, visit to the e-Showroom, Address: Lõõtsa 2A
Meeting with the Project Manager Mr EeroRaun and Project Manager Aleksandra Sõsun of Enterprise Estonia.

11 Decembrie:

Meeting with Ms Tatjana Lavrova from the Let’s Do It team.
Meeting with the Head of Enterprise Division Mr JarmoLiiver of KredEx and Communication Specialist Mr Tarmo Seliste.
Meeting with the Manager of Startup Incubator Mr Martin Goroško of Tallinn Science Park Tehnopol

Lia Chetrari, producator Canal Regional:

Cum sunt gestionați banii pentru afaceri într-un stat european? Tinerii antreprenori au suficiente posibilități pentru a-și iniţia propriile afaceri? La aceste şi alte întrebări şi-au propus să asle răspunsuri trei echipe de jurnaliști din Moldova, care au făcut o vizită de studiu în Estonia, organizată de Estonian Center of Eastern Partnership şi Arena Civică.

Înarmați cu multe întrebări și foarte curioși din fire, echipele de jurnaliști din Republica Moldova au mers în Estonia pentru a afla din prima sursă cum funcționează, din punct de vedere economic, o țară mică. Banii pentru a gestiona o comună din apropierea capitalei nu sunt nici mulți, dar nici puțini. În schimb, felul în care arată un sat în Estonia, nu este comparabil cu un cartier din Chișinău. Ne referim aici la numărul de locuitori, la arhitectura şi tot ce ţine de utilităţi: la apă, canalizare, gaze naturale, grădiniţe, şcoli, centre de agrement şi de dezvoltare rurală. Toate sunt accesibile şi foarte bine gestionate în Estonia.
Mai mult, jurnaliștii au mai aflat și despre posibilitățile prin care tinerii din Estonia pot deschide propria lor afacere. Cine are o idee de business beneficiază de suficiente oportunități pentru a-și lansa pe piață serviciul sau produsul. De asemenea, am mai descoperit în Estonia şi faptul că cetățenii acestei țări sunt foarte activi, se implică în cauze sociale, de mediu sau politică. O serie de reportaje, precum şi emisiuni realizate despre viaţa şi activitatea oamenilor din Estonia sunt realizate la posturile de televiziune Moldova 1, Canal Regional și ATV Comrat.