Jurnaliștii de la studiourile TV regionale se documentează privind experiența estoniană de integrare europeană

Centrul Parteneriatului Estic din Estonia în parteneriat cu Asociația Obștească Arena Civică desfașoara in perioada Iulie –Decembrie 2015 proiectul „For a European lifestyle” (Pentru modul european de viață). În cadrul lui trei grupe de jurnaliști și cameramani vor vizita Estonia pentru a cunoaște mai multe detalii despre reformele efectuate în diverse domenii și schimbarile care s-au produs dupa primul deceniu de la aderarea Estoniei la comunitatea europeana.

IMG_2540

Prima echipa a vizita Estonia la sfirsitul lunii august și a luat cunoștință de reformele in sectorul agrar. Jurnaliștii s-au intîlnit cu Toomas Kevvai, Secretar General adjunct pentru Siguranța Alimentară, Cercetare și Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Rurale, Ago Pärtel, Director General al Consiliului pentru Veterinare și Alimentație și Sirje Potisepp, șeful Departamentului Industriei Alimentare. Jurnaliștii au mai vizitat regiunile Viljandimaa, Tartumaa și Kuusalu.
IMG_2710

IMG_5036

IMG_5185

Tatiana Pantilei, jurnalist, Albasat TV: Vizita de studiu în Estonia a fost benefică pentru mine

Vizita de studiu în Estonia a fost pentru mine o experienţă deosebită, benefică şi desigur, foarte frumoasă. Aceasta mi-a oferit posibilitatea să aflu mai multe lucruri despre viața și cultura estonienienilor, despre modul lor de trai, despre schimbarile ce s-au produs aici odată cu aderarea la Uniunea Europeană.
Utile și interesant au fost pentru mine întilnirile și discuțiile cu șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Estonia, dl Hannes Rumm, cu Secretarii Generali-adjuncți ai Ministerului Agriculturii, dl Toomas Kvvai și dl Olavi Petron, cu reprezentanţii Departamentului Produse Alimentare al Serviciului Veterinărie și Produse Alimentare, ai Asociației Estoniene a Industriei Alimentare, ai Federației Estoniene a Fermierilor și ai Fundaţiei pentru Dezvoltare Rurală, acestea contribuind esential la documentarea mea.

Vizita la o scoală profesională, la câteva gospodării şi alte obiective agricole beneficiare de fonduri europene, m-au inspirat mult in realizarea unui serial de reportaje despre Estonia.
Benefice și foarte interesante pentru mine au fost discuțiile unde au fost abordate subiecte privind procesul de integrare europeană a Estoniei, activitatea agricultorilor şi modalităţile de comunicare a beneficiilor aderării la UE către cetăţeni. Inspirată de cele văzute în Estonia, de nivelul de viața, de mentalitate şi cultură, am realizat o serie de reportaje despre Estonia si despre experiența acestei țări de integrare europeană.

IMG_4917

IMG_4927

IMG_4983

IMG_5033