Lituania. Experiențe și practici pentru Moldova

8i4a0783

În perioada 3-6 octombrie 2016 o echipa mixta constituita din doi jurnaliști (TV Moldova-1 si TV Canal Regional) și un cameraman au efectuat o deplasare de lucru in Vilnius Lituania. Reprezentanții celor doua instituții media au avut întâlniri cu Aleksandras Spruogis, vice-ministrul energeticii din Lituania care le-a vorbit despre eforturile intreprinse pentru a diminua dependența față de resursele energetice din Rusia și sporirea capacitatilor proprii, inclusiv prin realizarea unor proiecte regionale, precum sunt: terminalului plutitor de gaz natural lichefiat din Klaipeda, intitulat simbolic ”Independență”, NORDBALT – o linie de curent electric dintre Lituania și țările Scandinave si o altă linie – LITPOLING – între Lituania si Polonia.
Tema reformei administratiei publice locale și procesul de descentralizare a fost discutata cu Roma Žakaitienė, directorul Asociației municipalităților din Lituania.
Jurgita Domeikienė, șeful Cancelariei de Stat din Lituania a continuat tema consolidării capacităților administrației publice și s-a referit la proiectul de tip TWINNING, prin itermediul căruia împărtățește experienta sa autorităților din Moldova.
În timpul vizitelor la întreprinderile “Vilniaus Pergalė” și ”Snaige” reprezentanții acestora, Edvinas Ambrukaitis și Rūta Petrauskaitė au facut prezentări privind dezvoltarea companiilor, care au fost fondate încă în perioada sovietică, dar care s-au restructurat și sunt competitive pe pieșele externe și, în primul rând, pe cea europeana.

14524405_842932015808487_992232636286637153_o

Diverse aspecte ale restructurării economiei și miza pusă pe tehnologiile informaționale au fost discutate cu Rasa Bagdonienė de la “VersliLietuva” și reprezentanții Infobalt. Asociația reunește 130 de companii din Lituania ce activează în domeniul tehnologiilor de comunicare, precum și instituțiile de educație și formare.
Suplimentar la agenda de bază, ziariștii s-au întâlnit și au realizat un interviu cu LaurynasKasčiūnas, doctor în politologie, expert în probleme de propagandă de la Centrul de Studii în domeniul Europei de Vest (Eastern Europe Studies Centre).

În rezultatul acestei vizite au fost realizate mai multe reportaje.
Unele dintre ele pot fi vizionate aici:

(de la 21.40)

Proiectul a fost realizat la inițiativa Asociației Arena Civică și a fost sprijinit de Ambasada Lituaniei în RM și Ministerul lituanian de Externe.