Organizaţiile societăţii civile mobilizează societatea, atunci când guvernările eşuează, expert european

societatea civila

Democraţia moldovenească depinde foarte mult de calitatea societăţii civile. De această părere este Jerzy Pomianowski, directorul executiv al Fundaţiei Europene pentru Democraţie şi a fost expusă în cadrul unui interviu pentru IPN.

„Singura şansă şi sursă de succes a Moldovei este de a conserva energia şi calitatea societăţii sale civile, deoarece acest lucru este ceva ce asigură Moldovei succes în efortul său în direcţia democraţiei. … Abilitatea de a face parte din schimbarea societăţii este o calitate rară. Respectiv, societatea civilă din Moldova reprezintă un avantaj şi un potenţial care va prevala în cele din urmă, datorită căruia transformările democratice din Moldova pot deveni un succes”, a opinat directorul executiv al Fundaţiei Europene pentru Democraţie.

El a insistat pe faptul că situaţia sectorului asociativ din alte ţări este mai dificilă decât în Moldova. „Şi asta pentru că putem vedea exemple când societatea civilă nu poate funcţiona în mod liber, la fel cum se întâmplă în Moldova”.

Organizaţiile societăţii civile trebuie să asigure un control permanent pentru a face autorităţile mai responsabile, afirmă Jerzy Pomianowski.

„Societatea civilă trebuie să controleze fiecare guvern nou din prima zi, şi trebuie să-l facă responsabil pentru acţiunile sale. Nu e vorba doar despre feţe, este vorba şi despre un mecanism ce trebuie să existe şi să fie acceptabil pentru toată lumea”, este de părere expertul.

Acesta consideră că sectorul asociativ din Moldova este la fel de puternic ca cel din Ucraina. „Eu cred că Moldova şi Ucraina au societăţi civile similar de puternice, şi asta e ceea ce permite menţinerea transformărilor”.

Faptul că sectorul asociativ colaborează cu guvernele este calificat drept pozitiv de către Jerzy Pomianowski.

„A lucra cu guvernele nu reprezintă ceva rău. Societatea civilă face parte din aceeaşi societate. Aşa că toate problemele cu care se confruntă societatea sunt comune şi pentru societatea civilă. Nu vorbim despre un fenomen izolat. Din contra, societatea civilă trebuie să lucreze cu oamenii, cu guvernul sau cu autorităţile locale”, a subliniat acesta.

„… Există momente când guvernul nu livrează ceea ce promite. În asemenea cazuri, societatea civilă trebuie să mobilizeze societatea. Fapt ce există în Moldova şi Ucraina. Aşa că această energie şi capacitate de a transmite mesajul „E destul!” este caracteristică pentru societatea moldovenească, fapt ce constituie un atu important. Aceasta face ca orice putere politică din Moldova să se gândească de două ori atunci când se prezintă în faţa oamenilor”, a conchis expertul european.

Sursa: ipn.md