Parlamentul European se declară profund îngrijorat de ”natura extrem de periculoasă a propagandei ruse”, care este principala sursă de dezinformare în Europa

european-parliament
Parlamentul European a votat joi, la Bruxelles, o rezoluție care arată că imixtiunea străină în alegeri amenință serios societățile europene democratice în favoarea forțelor anti-UE, de extremă dreapta și populiste și că încercările de influențare a proceselor decizionale în UE pun în pericol societățile democratice europene, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Rezoluția a fost adoptată joi, 10 octombrie, cu 469 de voturi pentru, 143 împotrivă și 47 de abțineri.

Finanțarea partidelor politice din surse obscure

Parlamentul subliniază faptul că interferența externă poate îmbrăca o mulțime de forme, de la campanii de dezinformare pe platformele de comunicare socială, la atacuri cibernetice care vizează infrastructura critică aferentă alegerilor sau sprijinul financiar direct și indirect acordat partidelor politice înaintea majorității alegerilor naționale și a celor europene. O mare parte a acestor interferențe sunt în beneficiul candidaților anti-UE, extremiști și populiști.

Chiar dacă statele membre au interzis total sau parțial donațiile străine către partidele și candidații politici, actorii străini găsesc modalități de a le eluda, se adaugă în textul rezoluției, menționându-se cazurile Frontului Național din Franța și acuzațiile din presă referitoare la FPÖ din Austria, Lega din Italia și Leave.eu în Marea Britanie.

Creștere semnificativă a propagandei ruse

Deputații sunt profund îngrijorați față de „natura extrem de periculoasă a propagandei ruse”, care este principala sursă de dezinformare în Europa și care s-a dublat începând cu ianuarie 2019 (998 de cazuri) față de 2018 (434 de cazuri).

Deputații condamnă de asemenea în mod ferm „acțiunile agresive” ale actorilor statali și nestatali din țări terțe care urmăresc să submineze suveranitatea țărilor în curs de aderare la UE din Balcanii de Vest și din țările Parteneriatului estic.

Modalități de reacție

Parlamentul European cere o transformare a grupului operativ East StratCom într-o structură permanentă cu finanțare mult mai puternică. Companiile de internet și platformele de comunicare socială trebuie de asemenea să coopereze în acest scop, fără a submina libertatea de exprimare, și ar trebui ca UE să dezvolte un cadru juridic care să trateze amenințările hibride.

Uniunea Europeană se ocupă în mod activ de dezinformare din 2015, când grupul operativ East StratCom a fost înființat în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă pentru a comunica în mod eficient politicile UE față de vecinătatea sa estică. În octombrie 2018, înainte de alegerile europene, Codul de practică a fost semnat de către Facebook, Google, Twitter și Mozilla, apoi și de Microsoft în 2019, prin care aceste companii au convenit, în mod voluntar, asupra unor standarde de auto-reglementare pentru combaterea dezinformării. În decembrie 2018, Comisia Europeană a publicat un Plan de acțiune împotriva dezinformării.

Înainte de sfârșitul anului 2020, peste 50 de alegeri prezidențiale, naționale, locale sau regionale vor fi organizate în statele membre.

Sursa: caleaeuropeană.ro